Румъния затяга мерките срещу разпространението на COVID-19 от днес. Причината е увеличение на новозаразените и на смъртните случаи от заболяването. В страната се връща в сила вечерният час между 22,00 ч. и 5,00 ч. За достъп до повечето обществени пространства ще бъде задължително представянето на здравен пропуск, а учениците излизат в двуседмична ваканция. Носенето на предпазна маска на обществено място е задължително.

Новите рестрикции ще се прилагат в цялата страна за период от 30 дни независимо от 14-дневната заболеваемост. Този месец Румъния регистрира рекорден брой нови и смъртни случаи от коронавирус, а здравната система достигна точка на пречупване. Страната е на второ място в ЕС по най-нисък процент на ваксинация.

Mагазините и ресторантите ще затварят в 21,00 ч. Частните празненства, като сватби и кръщенета, са забранени. Само ваксинираните хора и тези, които са се възстановили от болестта, ще имат достъп до повечето несъществени обществени пространства. Достъпът до хранителни магазини и аптеки не е ограничен с изключение на случаите, когато те се намират в търговски центрове (т.нар. молове). Тогава достъпът става със сертификат за ваксинация или доказателство за преболедуване.

Църковните служби ще могат да се посещават обаче без здравен пропуск.

Баровете, клубовете и дискотеките ще бъдат затворени. Басейните и залите за игри на късмета ще работят с до 30 процента от капацитета на пространството само с ваксинирани или преболедували клиенти в интервала 5,00-21,00 ч.

Най-малко 50 процента от работещите трябва да преминат на дистанционна работа в случаите, когато спецификата на дейност го позволява. Спротните и рекреативните дейности на открито са разрешени с участието на максимум 10 души, които не живеят заедно. Учениците са във ваканция до 5 ноември, а извъкласните занимания са отменят за срок от 14 дни.