Ръмъния влиза в "състояние на трвога", което ще продължи 30 дни. Това съобщи румънският министър на вътрешните работи Марчел Вела.

Както и при нас, така в северната ни съседка остава задължително носенето на маски в закритите обществени пространства. Удължава се мярката за прекратяване на полетите от и до Австрия, Белгия, Швейцария, Франция, Германия, Иран, Италия, Великобритания, Нидерландия, Испания, САЩ и Турция за период от 14 дни, добави Арафат. Също така се забранява международният пътнически транспорт към тези страни до 1 юни 2020 г.

Арафат уточни, че лицата, които пристигат от чужбина, независимо от коя страна идват, ще бъдат поставяни под домашна изолация, а не под институционализирана карантина, както беше досега. В случай на нарушаване на изолацията обаче ще им бъде наложена институционализирана карантина.

Той каза също, че в рамките на населеното място хората вече може да се движат свободно, но не в групи от повече от трима души. Излизането от населеното място ще става само по основателни причини: с професионална цел, хуманитарна цел, земеделски дейности, поддържане на имот, процедури в лечебни центрове, грижи за деца или възрастни членове на семейството, смъртен случай и други.

От днес се отварят отново хотелите, стоматологичните кабинети, салоните за красота, парковете (с изключение на детските площадки) и църквите, но службите ще се извършват извън храмовете. Остават затворени училищата, терасите на заведенията и големите търговски центрове, с изключение на магазините за хранителни продукти, аптеките и оптиките, пише в. "Журналул национал", цитирайки здравния министър Нелу Татару.