Разходите на Гърция по заемите ù скочиха, а акциите на гръцките банки бяха сериозно ударени в четвъртък, след като в сряда Европейската централна банка дръпна шалтера на финансирането си за финансовия сектор на страната в отговор на отказа на Атина да изпълнява поетите ангажименти за реформи. В същото време, новото гръцко правителство определи действията на ЕЦБ като "изнудване", пише Reuters.

Решението на ЕЦБ да спре приемането на гръцки облигации като обезпечение по кредитите прехвърли тежестта по финансирането върху националната банка на Гърция и все повече усложнява опитите на правителството на СИРИЗА да преговаря за нови заеми с партньорите си в еврозоната.

Банковият индекс FTATBNK се "потопи" с 22.6% при отварянето на Атинската стокова борса, след което се възстанови до известна степен. Разходите по тригодишните правителствени заеми се увеличиха с повече от 3% до близо 20%, което остави Гърция напълно изключена от пазарите.

Разходите при вземане на 3-годишни правителствени заеми се увеличиха с повече от 3 процентни пункта до близо 20%, което остави Гърция почти извън пазарите.

"Гърция не цели да изнудва когото и да било, но също така няма да бъде изнудвана. Решението на ЕЦБ... е акт на политически натиск с цел бързо постигане на договореност", подчерта гръцкото правителство в официално изявление.

В същото време финансовите министри на Гърция и Германия демонстрираха открито противопоставяне след среща в Берлин. Договорихме се да не се договаряме, заяви Волфганг Шойбле след разговора му с Янис Варуфакис. Варуфакис репликира: "Дори и за това не се договорихме".

Германският министър е категоричен, че предизборните обещания за отхвърляне на икономиите, с които СИРИЗА дойде на власт в Гърция, са нереалистични.

Шойбле бе категоричен, че няма вариант за отписване на гръцкия дълг.

TrafficNews.bg