Вече е ясна причината за мистериозната смърт на 350 слона в Ботсвана. Учени опитваха да разгадаят странния случай в продължение на няколко месеца. 

Според тях става въпрос за невротоксини, отделяни от микроскопични синьо-зелени водорасли, известни още като цианобактерии, са убили животните.

Невротоксините са отделени в естествени водоеми, които не се оттичат, и в които водата може да бъде застояла. Именно в тези райони са открити и повечето мъртви тела.

„Слоновете са единствените животни, които пият под повърхността на водата и засмукват от тинята, където се утаяват и въпросните токсини“, обяснява един от учените от отдела за дива природа и национални паркове пред „Блумбърг“.

Отделянето на отровните вещества може да бъде обяснено с редовните валежи от началото на годината, според експертите. Наблюденията на еколозите сочат, че спадът в смъртните случаи съвпада със сухия период в края на юни.

Учени и лаборатории от Южна Африка, Канада, Зимбабве и САЩ са се включили в изследванията. Те продължават да проучват процесите, довели до отравянето на водите, за да предотвратят бъдещи екологични кризи.

Сред версиите, които бяха разглеждани за смъртта най-малко 350 слона, бяха антракс и даже умишлено отравяне. В африканската държава живеят около 135 хиляди слона, което е най-голямата популация в света. Някои нейни жители, обаче, смятат, че животните са прекалено много. Въпреки че големите бозайници допринасят за икономиката на Ботсвана с $2 млрд. на година чрез туризма, те понякога нанасят и щети върху реколтата на фермери.

Въпреки тези спекулации в пробите на слоновете не е открита отрова и няма следи от бракониерство.

350 слона умряха мистериозно в БотсванаД-р Маккан заяви, че това е "най-шокиращото природозащитно събитие в живота му"