Длъжностни лица в Ботсвана разследват необяснимата смърт на поне 350 слона само за няколко седмици. Първо се съобщава, че слоновете са починали в делтата на Окаванго, северна Ботсвана, в началото на май.

До средата на юни, броят на смъртните случаи възлиза на 169, но тази цифра вече се е удвоила, като въздушното изследване разкрива 70% от труповете, съсредоточени върху отворите за поливане.

Причината за смъртта все още не е известна, но правителството твърди, че двете най-вероятни възможности - отравяне от хора и антракс, вече са изключени.

Д-р Найл Маккан, директор по опазването на благотворителния национален парк „Спасяване на Обединеното кралство“, определи ситуацията като „катастрофално умиране“ и призова за допълнително проучване.

"Ботсвана е дом на една трета от слоновете в Африка и 10% от тях са в този регион, така че това може да има реално влияние върху глобалното население."

Местните жители твърдят, че както мъжки, така и женски слонове от всички възрасти са умрели.

Няколко живи слона са изглеждали слаби, летаргични и изморени, като някои от тях показват признаци на дезориентация, затруднено ходене или накуцване, което предполага, че може да са били увредени неврологично.

"Това може да си проправи път към хората и това е много притеснително във време, когато предаването на болести от животни към хора е натоварващо за съзнанието на хората заради коронавируса."

Хората, живеещи наблизо, казват, че са виждали още няколко слона, които изглеждат слаби, което означава, че броят на смъртните случаи може да се увеличи още повече.

Д-р Маккан заяви, че това е "най-шокиращото природозащитно събитие в живота му".

Слоновете и екотуризмът представляват огромна част от БВП на Ботсвана, което означава, че това може да рискува както икономическа криза, така и обществено здравеопазване.

"Отчаяно трябва да стигнем до дъното на това", каза той.

В момента се провеждат тестове за установяване на причината за смъртта, като пробите се изпращат в лаборатории във Великобритания.