Унгарската полиция съобщи, че е разбила мащабна международна група за пране на пари, базирана в Унгария и ръководена от израелец, която е мамила хора в десетки държави чрез предложения за онлайн инвестиции. От около 94 компании, създадени от бандата, са били прехвърлени приблизително 44 млн. евро, заяви говорителят на полицията Петер Фаркаш пред репортери в Будапеща.

Бандата е била ръководена от 48-годишен израелец, живеещ в Унгария - един от петимата заподозрени, арестувани по време на координирани обиски на 9 май.  Схемите за измама обикновено са били онлайн и са били свързани с т.нар. "прехвърляне на сметки" и инвестиции в криптовалута, каза Фаркаш по време на пресконференция, на която бяха изложени конфискувани телефони, лаптопи и около 250 SIM карти. Иззети са също така автомобили и бижута.

"На хората са обещавани инвестиции с добра възвръщаемост, като след това жертвите са прехвърляли парични средства в над 400 фалшиви банкови сметки", каза той.

Парите са били " прехвърлени бързо нататък", главно в държави на изток от Унгария, каза Фаркаш, без да уточнява къде. Досега полицията е възстановила около 1,8 млн. от 44-те млн. евро, добави той.