В украинската столица Киев са в сила нови, по-строги мерки с цел овладяване ръста на новите случаи на коронавирус, предаде Ройтерс. Подобна тенденция се наблюдава в много други страни от Източна Европа на фона на ниското равнище на ваксинацията в региона.

При влизане в ресторанти, кафенета, развлекателни обекти, фитнеси и молове жителите на Киев вече трябва да представят ваксинационен сертификат или доказателство за отрицателен тест за COVID-19. Работещите в подобни обекти трябва да са ваксинирани. Тези рестрикции важат обаче и за ползвателите на градския транспорт. Общинските власти заявиха, че специални екипи ще следят дали тези ограничения се спазваттам. 

Украинското правителство направи ваксинацията задължителна за някои категории държавни служители.

Към днешна дата установените случаи на заразяване с коронавирус в Украйна са 2,94 милиона. 68 027 човека са починали. Само 7,4 милиона души или по-малко от една пета от около 41-милионното население са напълно ваксинирани.

Русия също наложи строги противоепидемични мерки, след като ежедневната смъртност от ковид достигна рекордни равнища. В Полша, която също граничи с Украйна, общият брой на случаите на заразяване с коронавирус надхвърли прага от 3 милиона.