101 души са арестувани при мащабна международна акция срещу трафика на артефакти.  Открити са 19 000 откраднати откраднати такива. Операцията е насочена срещу банди, пренасящи предмети на изкуството, откраднати от пострадали от войната страни, музеи и археологически обекти, съобщи Интерпол.

Тя се е провела в 103 страни. Иззети са монети от различни периоди, археологически предмети, керамика, историческо оръжие, картини и фосили, се казва в съобщение на световната полицейска агенция.

Афганистанските митнически служители иззеха 971 културни предмета на летището в Кабул, предназначени за Истанбул. Испанската полиция, съвместно с колумбийските си колеги, иззе редица редки предмети, придобити чрез плячкосване, което бяха иззети още 242 древни предмета, най-голямото залавяно количество в историята на страната досега", се казва в изявлението.

Аржентинската полиция конфискува 2 500 древни монети в резултат на разследвана онлайн продажба, а латвийската полиция още 1 375 монети. „Организираната престъпност има много лица. Трафикът на културни стоки е един от тях. Това не е бляскав бизнес, управляван от превзети господа фалшификатори, а от международни престъпни мрежи. Не можем да гледаме на това отделно от борбата с трафика на наркотици и оръжия: знаем, че същите групи са ангажирани, защото това генерира големи пари“, коментира заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

„Търговията с артефакти създава възможностни възможности за пране на пари и измами и финансиране на мрежи за организирана престъпност“, уточни той.

Около 300 разследвания бяха проведени като част от акцията, координирана от Световната митническа организация, Интерпол и Европол.