Десетки хора се включиха в първия протест в Хонконг, разрешен след отмяната на COVID ограниченията в страната. Митингът се проведе при безпрецедентно строги правила, включително носене на значка с номер на врата. Правилата, определени от полицията, която се позова на съображения за сигурност, бяха въведени в момент, когато финансовият център се опитва да насърчи връщането си към нормалния живот след години на антивирусен контрол и политически сътресения, посочва АП

По време на пандемията протестите бяха рядкост поради ограниченията, свързани с ковид. Освен това много активисти бяха заглушени или хвърлени в затвора, след като Пекин наложи закон за националната сигурност след масовите протести през 2019 година. Критиците твърдят, че свободата на събиране в града, която беше обещана на Хонконг при връщането му на Китай от Великобритания през 1997 г., е била подкопана.

Днешният протест срещу предложена рекултивация и изграждане на съоръжения за преработка на боклук беше първото разрешено от полицията мероприятие от този вид, след като градът премахна изискванията за носене на маски и спазване на социално дистанциране.

Но организаторите трябваше да се съобразят с изискванията на полицията, като например да вземат мерки, за да гарантират, че броят на участниците няма да надхвърли очакваните 100 души, и да поискат доказателство за "разумна причина" от протестиращите, които са носили маски по време на събитието.