Прокуратурата в Украйна поиска от съда в Киев постоянен арест или 35 милиона долара гаранция за бившия президент Петро Порошенко. Той пристигна в родината си от Варшава, за да се яви пред съда по обвинение в държавна измама. Присъдата ще стане ясна утре.

Като истинско "политическо шоу" определят опонентите на Порошенко пристигането му в Украйна. Киевски медии съобщават, че на няколко пъти бившият президент заспивал по време на съдебното заседание.

Започна делото стещу Порошенко за държавна измянаОбвиненията срещу бившия украински президент са няколко

Обвинението твърди, че докато е бил държавен глава Порошенко е бил замесен в продажбата на големи количества въглища. Посредник в сделките бил проруският депутат Виктор Медвечук, който от 6 месеца е под домашен арест.

От ноември 2014-та до януари 2015-та Виктор Медвечук започнал да изкупува въглища от мините на терористичните организации в самопровъзгласилите си Луганска и Донецка народни републики, каза Тетяна Сапян, говорител на Бюрото за разследване на Украйна.

Това довело до енергийна криза в Украйна, а спечелените пари били използвани за финансово подпомагане на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Самият Порошенко твърди, че е невинен и обвинява сегашният президент - Володимир Зеленски, че се опитва да го дискредитира политически, за да отвлече вниманието на хората от икономическата нестабилност в страната и високата смъртност от КОВИД-19.

Не спечелихме войната, дори не спечелихме битката. Но поне удържахме настъплението за унищожаването на Украйна, твърди Порошенко.

56-годишният Порошенко е петият президент на Украйна. Той загуби поста от Зеленски. Порошенко е лидер на партията "Европейска солидарност" и продължава да е от най-богатите хора в страната.

Ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на 15 години затвор.