Близо 250 млн. души в 47 страни в Африка ще се заразят с новия коронавирус през следващата година, но резултатът ще бъде по-малко тежки случаи и жертви, отколкото в САЩ и Европа, прогнозират нови проучвания.

Модел на регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Африка, публикуван в сп. BMJ Global Health, предвижда по-нисък коефициент на предаване и разпространение на вируса из целия континент, отколкото другаде, което ще доведе до 190 000 починали.

Авторите обаче предупреждават, че свързаният ръст на приема в болници, нуждите от грижи и "огромното въздействие" върху услуги като имунизация и майчинство, ще засегне тежко вече претоварените здравни системи.

Приблизително един от всеки четири (22%) от 1 млрд. души в изследваните страни ще бъде заразен през първата година от пандемията, показва моделът. Заболяването обаче вероятно ще продължи по-дълго - вероятно в продължение на няколко години.

Авторите посочват, че много по-младото население на континента в сравнение с други страни стои зад по-ниските нива на предаване на заразата. По-ниските равнища на затлъстяване в африканските страни в сравнение със САЩ и на други места също помагат да се забави напредъкът ѝ.

"Най-големият фактор, който играе в нашия брой, е възрастта", казва анализаторът на данни Хъмфри Карамаги и допълва: "Имаме и много малко хора, които са затлъстели, въпреки че броят им се увеличава. Но не и с нивата в САЩ."

Доклад на Икономическата комисия на ООН за Африка в средата на април прогнозира много по-голямо заразяване и жертви на континента - 1,2 млрд. заразени и 3,3 млн. починали. Моделите обаче не са сравними, тъй като новият модел използва данни от африканския клон на СЗО, по-малка групировка на континента, която не включва Джибути, Египет, Либия, Мароко, Сомалия, Судан или Тунис. Документът е проверен. Учените също научиха много повече за вируса и неговото предаване след изследването на ООН.

"Опитахме се да вземем предвид какво виждаме на земята", каза Карамаги. "И наблюдаваме по-бавни скорости на предаване в африканските страни в сравнение с Европа и САЩ."