Отиващата си година беше добра за Гаутам Адани. Състоянието на индийския пристанищен магнат нараства с 55.3 млрд. долара през 2021 г., според данни на индекса на милиардерите на Bloomberg.


Така той измести най-богатия китаец Жонг Шаншан от второто място в класацията на най-богатите хора в Азия.

Богатството на 59-годишния Адани вече възлиза на 89.1 млрд. долара. Така той изостава с около 600 млн. долара от най-богатия човек в Азия – индийския енергиен магнат Мукеш Амбани.

По-рано през седмицата Адани се доближи до първото място, след като акциите на Adani Enterprise и Adani Ports поскъпнаха с 2.76% и 4.59%, респективно, докато тези на компаниите на Амбани Reliance Industries и Reliance Industrial Infrastructure поевтиняха с 1.48% и 1.57%, информира ABP News.

Няколко местни издание вече обявиха Адани за най-богатия човек в Индия, но според Bloomberg към днешна дата той все още е на второ място след Амбани.

Адани развива бизнес в сферата на енергетиката, отбраната и недвижимите имоти и притежава най-голямото търговско пристанище в Индия, една от най-големите мини за въглища в света, както и 74-процентен дял в междунаротното летище в Мумбай. Милиардерът обаче изминава дълъг път от дните, когато прекъсва висшето си образoвание и работи като сортировач на скъпоценни камъни, пише Insider.

Диаманти, износ и заеми

Роденият през 1962 г. в Ахмедабад Адани има седем братя и сестри и е син на текстилен търговец. Той обаче отказва да поеме бизнеса на баща си, информира Silicon India.

Вместо това той се записва в университета на Гуджарат в Ахмедабад, за да учи търговия, но прекъсва образованието си след втората година, избирайки да работи като сортировач на скъпоценни камъни в Мумбай в началото на 80-те години, пише Business Today.

След това Адани започва да се занимава с търговия с диаманти и в крайна сметка през 1988 г. създава собствена компания на име Adani Enterprises, която се занимава с износ и внос на стоки.

Той използва печалбата от бизнеса си като обезпечения за големи заеми, с които да навлезе в други индустрии, пише Financial Times.

През 1995 г. Адани получава разрешение от местните власти в щата Гуджарат да създаде пристанище в град Мундра, пише The Times of India. В крайна сметка, то се превръща в най-голямото частно пристанище в страната.

Адани е приближен до индийския премиер Нарендра Моди, който преди това ръководеше Гуджарат през 2003 г. Милиардерът е обвиняван в това, че е станал толкова влиятелен заради факта, че подкрепя лидера на страната. В интервю за Financial Times Адани отрича успехите му в бизнеса да се дължат на политически връзки.

Терористична атака и 2 млн. долара откуп

През 1998 г. Адани обвинява няколко мъже, че са отвлекли него и придружаващата го Шантилал Пател пише The Indian Express. Той твърди, че заедно с Пател пътували в автомобил в новогодишния ден, когато скутер блокирал пътя им, а група въоръжени мъже използвали микробус, за да ги отвлекат.

Според подадената жалба мъжете поискали 2 млн. долара откуп от семейството на Адани, а той и Пател били освободени, след като парите били изпратени, според The Indian Express. Двама от мъжете, които бяха изправени пред съда обаче, бяха оправдани през 2018 г., докато шестима други са оневинени през 2005 г. заради липса на доказателства.

Адани не обича да говори за отвличането, като казва пред Financial Times, че през живота си е имал два или три неприятни инцидента и този е един от тях.

Друг опасен момент в неговия живот идва през 2008 г., по време на терористичните атаки в Мумбай, когато загиват 166 души, а 10 въоръжени пакистанци държат града под обсада в продължение на 60 часа.

Адани се хранел в луксозния хотел Taj Mahal, когато започнала обсадата, като твърди, че от масата си видял как въоръжените мъже влизат в сградата.

Той успява да се скрие в мазето с помощта на служители на хотела, а после се мести в камерна зала на горния етаж, докато нападението продължава през цялата нищ. Адани казва пред India Today, че видял смъртта отблизо, когато на следващия ден командоси нахлуват в хотела.

През 2018 г. той публикува своите размисли за нападението в The Indian Express, като казва, че годишнината от нападението е "ден за личен размисъл и молитви" за него всяка година.

"Един от животите, които бяха спасени в онзи ден, беше моят. Все още си спомням лица и хора, които никога няма да видя и на които никога няма да мога да се отплатя," пише Адани. "Често ме поразява мисълта, че това беше начинът на Бог да ме държи благодарен и задължен."

Източник: profit.bg