Министър-председателят на Южна Корея Чун Се-кьон е предложил своята оставка на президента Мун Дже-Ин. Това съобщи агенция Yonhap, позовавайки се на неназовани източници от президентския кабинет и управляващата партия в страната.

Очаква се напускането на поста от Чун Се-кьон и името на неговия наследник да бъдат обявени на 16 април. Според нейна информация, бившият председател на Народното събрание на Южна Корея, който пое поста министър-председател през януари 2020 г., вероятно ще участва в президентската надпревара през 2022 г.

"Премиерът Чун Се-кьон вече предложи оставката си на президента Мун Дже-Ин. Разбирам, че в петък ще има официално съобщение", посочи пред южнокорейската агенция.

Предполага се, че президентът Мун Дже-Ин желае да назначи бившия министър на вътрешните работи и безопасността Ким Бу-кьом за следващ премиер.

Настоящият министър на икономиката и финансите Хон Нам-ки ще изпълнява длъжността на временен министър-председател, докато бъде потвърден новия титуляр на втория по сила политически пост в Южна Корея, отбелязва медията.