Когато е едва 3-годишна, кракът й е ампутиран. Преминава през 14 химиотерапии и преборва рака. Днес Аманда е на 16 и играе баскетбол, макар и с протеза.

В първата си игра за младежката лига на САЩ позволява един от противниците си да я събори на земята. Цялата зала притихнала. Опонентите й се притеснили, че момичето е пострадало, помагат и да се изправи.

Играта продължила, но тогава Аманда паднала отново. Трудно е да тичаш след топката, когато всички останали играчи на полето са с един крак повече от теб. Но хъсът на 16-годишното момиче е много по-голям от този на останалите.

Тогава пада за втори път. Останалите играчи отново и помагат да се изправи. След това запраща три последователни пъти топката в противниковия кош. Затова когато пада трети път – никой от съперниците й не се притичва на помощ.

"Когато падна за трети път едно от момичетата в противниковия отбор всъщност я прескочи най-невъзмутимо. Осъзнаха, че няма нужда да и помагат, защото е достатъчно добра да се справи и сама. Беше много забавно, защото осъзнаха, че тя е реална заплаха", разказва треньорът пред ndtv.com.

Недъгът и не я спира, за да развива спортната си кариера и заради таланта си застава начело на младежкия отбор по баскетбол. Изкачва се на първо място в листата на младежките баскетболисти, отбелязвайки 10 точки на мач през изминалия сезон.

Огромният и хъс и нежелание да пада духом – под напора на обстоятелствата, и печели доста симпатии. Момичето е връхлитана от почитатели след всеки мач, които искат да и благодарят за вдъхновението.

След раждането си Аманда се развива като едно напълно нормално и здраво дете. По-късно обаче е диагностицирана със злокачествено заболяване, което засяга костите.

Веднага започват химиотерапии. Заболяването прогресира бързо и не е имало каквото и да било време за губене. Лекарите буквално продупчват дупки в различни части на тялото на тогава едва 3-годишната Аманда, за да се уверят, че заболяването не се разпространява.

След химиотерапиите медиците решават да предприемат друга стъпка, за да са напълно сигурни, че в тялото и няма останали разсейки. Ампутирането на крака на Аманда е насрочено за 1 ноември 2004 година - дата, която родителите и никога няма да забравят.

Как обясняваш на едно малко дете, че никога няма да може да тича като останалите? 

"Казах и, че ще махнат болното и краче и ще и дадат ново. Никога не знаеш как едно малко дете ще реагира на подобно нещо. Уверих я, че ще може да тича като сестричките си и усмивката веднага се появи на личицето й", разказва майката на Аманда.

Баскетболната надежда не си спомня животът преди ампутацията. Не помни какво е да имаш два крака и затова работи с онова, което има. Съотборниците и разказват, че Аманда е една от първите на терена по време на тренировки, защото сърцето и кипи най-силно, когато е с топка в ръце.