Румънският град Фъджет е на път да бъде напълно блокиран и поставен под карантина заради разпространение на коровирус, пише "Адевърул". В града са регистрирани 47 случая на COVID-19, като 8 от тях са здравни служители в градската болница.

Съгласно законa решението се взема първоначално от местните власти, а след това трябва да бъде одобрено и от Националния комитет за извънредни ситуации.

Влезлият в сила от началото на седмицата закон предвижда обявяване на локална карантина, ако 3 на 1000 жители на даденото населено място са заразени.

В момента местните власти във Фъджет очакват решението на Букурещ.

Смята се, че огнището в града е тръгнало от 57-годишен собственик на ресторант, който имал симптоми на COVID-19, но не отишъл на лекар, за да си направи тест. Мъжът починал на 14 юли.

Безпокойството на съгражданите му било подсилено и от факта, че неотдавна той участвал в религиозна церемония заедно с десетки други хора.

Фъджет има около 7000 жители и се намира на 98 километра от Тимишоара, който е главен град на окръга. Заедно с него под карантина влизат и три околни села.