Украински военни потопиха патрулната корвета на руския Черноморски флот "Сергей Котов" в района на окупирания Керч, пише GlasNews.bg. Това събитие стана част от подготовката за бъдеща атака срещу Кримския мост, казва в коментар за Лига полковникът от запаса, бивш прессекретар на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Владислав Селезнев.

Инцидентът се случи на 5 март, когато украинските сили на Главното управление на разузнаването и ВМС, с подкрепата на Министерството на цифровата трансформация, атакуваха кораб от проект 22160 с военноморски дронове Magura 5. В резултат на атаката Сергей Котов получи сериозни щети, включително кърмата, дясната и лявата страна. Екипажът на кораба е частично спасен, но седем моряци са убити и шестима са ранени.

Това не е първият опит да бъде унищожен Сергей Котов. Първата атака се случи през август 2023 г., когато корабът беше повреден, но ремонтиран. Корабът беше важна част от руския Черноморски флот, използван предимно за патрулиране на Керченския пролив южно от Кримския мост.

Според говорителя на Военноморските сили Дмитрий Плетенчук "Сергей Котов" е изпълнявал задачи по воден патрул, защитавайки Керченския пролив южно от Кримския мост. В същото време корабът, според украинското разузнаване, е участвал в атаката на остров Змейни.

Но основно "Сергей Котов" изпълняваше рутинни патрулни задачи в Черно море, характерни за патрулните кораби. Представител на Военноморските сили обясни, че Сергей Котов не разполага със средства за пряк удар по украински крайбрежни цели. Въпреки че имаше спекулации относно способността му да носи ракети "Калибър", те никога не бяха реализирани. Корабът е проектиран да бъде модулен, но не изпълнява напълно тази концепция.

Загубата на "Сергей Котов", който трябваше да осигурява сигурността на инфраструктурата и военните бази, е сериозен удар за Русия, според говорител на ВМС. Това постепенно ще доведе до загуба на контрол над Черно море.

Въпреки че загубите за руския Черноморски флот са значителни, надхвърлящи една трета от числеността му, представителят на ВМС на Украйна смята, че е твърде рано да се говори за критични загуби за Русия. Той обаче признава, че Русия вече е изправена пред логистични проблеми.

Владислав Селезнев каза, че „Сергей Котов“ е на бойно дежурство, защитавайки Кримския мост от възможни атаки на украински военноморски дронове. Той отбеляза, че се смята, че това е репетиция за евентуално изваждане от строя на ключова логистична артерия, снабдяваща окупационните сили в Крим.

"За да бъде ударът по него възможно най-болезнен за Русия, той трябва да бъде всеобхватен. Имаме нужда от Taurus, за да унищожим структурите, върху които лежи мостът. Нуждаем се от ATACAMS, за да унищожим моста. И морски камикадзе безпилотни самолети, които ще помогнат за унищожаването на основата на конструкцията“, отбеляза Селезнев.