Престрелки в датската столица Копенхаген взеха две жертви, има и ранени. Според органите на реда обстоятелствата показват, че става въпрос за терористична атака.

Полицията в столицата на Дания Копенхаген застреля тази сутрин мъж, който не се подчинил на заповедите да спре, а след това открил и огън по служители на реда. Предполага се, че това е нападателят, който късно снощи простреля трима души - двама от тях полицаи, край синагога в центъра на Копенхаген и избяга пеша. Според описанието на очевидци той е на възраст 25-30 години, с арабски черти и носел автомат. 

Полицията все още не може да каже дали това нападение е свързано с атаката от по-рано вчера срещу арткафе в Копенхаген, където беше убит 40-годишен мъж и бяха ранени двама полицаи.

Вчера неизвестен мъж откри стрелба в кафене на датската столица, в което се провеждаше дискусия по въпросите за изкуството, богохулството и свободата на словото. В дискусията участваха френският посланик в Дания Франсоа Зимере и шведския карикатурист Ларс Вилкс. След стрелбата нападателят е избягал с автомобил.

Според полицията това е покушение срещу Вилкс, който през 2007 г. публикува карикатури на пророка Мохамед, изобразен като куче. Още тогава ислямистки групи отправиха заплахи за живота му, поради което 68-годишният Вилкс живее под силна полицейска охрана.

TrafficNews.bg