Американският президент Барак Обама "дълбоко съжалява", че с думите си по телевизия Си Ен Ен фактически потвърди американската намеса в политическата криза в Украйна.

Това заяви американският политолог и стратегически консултант Фредерик Енгдал в интервю за излъчващата на английски телевизия "Раша тудей".

Политологът е убеден, че Вашингтон е изиграл ключова роля за смяната на властта в Украйна (превратът срещу законния президент Виктор Янукович на 22 февруари м.г.) Той смята, че превратът бе извършен с подкрепата на американски наемници, на преминаващи обучение в НАТО войници и хиляди служители на спецслужбите на САЩ, действащи в Украйна, съобщава РИА НОВОСТИ

"САЩ и преди извършваха твърде много глупави външнополитически грешки – в Сирия, Ирак, по въпроса за "Ислямска държава", а сега и в Украйна. Изглежда, че глупостта е пуснала корени във външната политика на Вашингтон", смята той.

Коментирайки ситуацията с икономическия натиск на Вашингтон срещу Москва, политологът отбелязва, че целта на американската политика в това отношение от дълго време е "балканизацията" на Русия – или разпадът на руската държавност. Един от инструментите за реализирането на този сценарий са санкциите срещу Русия.

"Показателно е, че масираният икономически натиск, използван от Вашингтон и различните институции, дадоха изцяло противоположен ефект. Натискът на САЩ ускори тенденцията на сближаване между Пекин и Москва, мобилизира процеса на интеграция вътре в БРИКС и доведе до по-тясно сътрудничество между Русия и Индия. Вашингтон е твърд далеч от реализацията на целта си – изолацията на Русия", убеден е Енгдал. 

TrafficNews.bg