Индустриалецът и милиардер Дейвид Кох, станал известен покрай политическото си донорство за републиканската партия, е починал днес на 79-годишна възраст, съобщават световните агенции.

Новината за смъртта му обяви по-големият му брат Чарлз, с когото заедно създават индустриалната си империя.

"С огромна скръб в сърцето си съобщавам за смъртта на моя брат Дейвид. Всеки, който е работил с Дейвид, със сигурност е почувствал неговата гигантска личност и страст към живота", се казва в изявление на по-големия брат Кох, цитирано от webcafe.bg.

Дейвид Кох се оттегли от компанията и политическите операции на фамилията през 2018 г., позовавайки се на здравословни причини.

Братята Кох са влиятелна сила в американската политика и консервативното движение от 80-те години насам, като са чести донори на Републиканската партия. Тяхното влияние до голяма степен произтича от Koch Industries, която рафинира суров нефт, произвежда тор, има и различни други индустриални дейности.

Към момента нетното богатство на Дейвид се изчислява на 42,4 милиарда долара според списание Forbes, което го прави 11-ият най-богат човек в света. През 2015 г. списанието го класира като 29-ият най-могъщ човек в света.

Дейвид Кох беше диагностициран с рак на простатата преди повече от две десетилетия и се оттегли от Koch Industries през юни 2018 г., когато брат му заяви, че здравето на Дейвид е „продължило да се влошава“, след като беше хоспитализиран през лятото на 2016 г.

Освен добре известен като политически донор, той също е и дългогодишен филантроп. Индустриалецът и неговата фондация са дарили милиони за изследване на рака, бил е член на борда на Фондацията за рак на простатата. Той също така е дарил 100 милиона долара на нюйоркския театър в Линкълн център и 65 милиона долара за обновяване на площада в столичния музей на изкуствата.

Дейвид има съпруга Джулия и три деца.