"Всички мои познати или са мъртви, или са в затвора. Искам да стана мафиотски бос. Искам да имам супермаркети, магазини, фабрики. Искам да имам жени. Искам респект и искам когато вляза някъде, да ме гледат с уважение. Искам да имам вериги по цял свят. После искам да умра. Да умра като истински мъж. Като един истински водач. Искам да бъда убит" - "Гомор", Роберто Савиано.

Емануеле Сибило е арестуван за пръв път, когато е едва на 15. Полицията нахлула в дома му във Форчела в Непал, докато младежът се опитвал да се отърве от два пистолета. Следващите няколко години 15-годишният гангстер прекарва във и извън затвора. Сред своите млади съкилийници Емануеле станал популярен като истински мъж, внушаващ респект, мъж на когото могат да разчитат. Мъж, който може да бъде техен водач.

Навършва 18 през 2013 година. Тогава решава да направи по-голяма крачка. Решава, че не иска да е просто едно момче с досие в Неапол. Иска да стане част от Камората. Нещо повече - Емануеле иска да ръководи неаполитанската мафия.

За да се случи това, обаче, трябва да има смяна в редиците на Камората. Това означава - бунт срещу старите кучета, за да може новата и свежа кръв на младежките гангстери да поеме щафетата, макар и насилствено.

Неаполитанската мафия работи различно от тази в Сицилия. Властта в Коза Ностра се предава по наследство. В Камората обаче йерархията е хоризонтална, а това създава една вечна война за трона на Неапол. Война за власт и територия.

Новото поколение иска да действа по различен начин. Младите гагстери искат да сложат край на така наречения "закон на мълчанието" или омертата, според която престъпленията и обстоятелствата около тях трябва да се пазят в пълна тайна.

Днешните млади престъпници, за разлика от старите кучета на Камората, искат умело да използват социалните мрежи, за да се хвалят и да покажат на света, че са недосегаеми от закона, тънат в лукс и животът им е по-невероятен от онзи на останалите. Младите мафиоти публикуват и видеа, в които стрелят с оръжия.

През 2013 година мъж от индийски произход получава куршум в сърцето, защото двама младежи искали просто "да изпробват пистолета си". През 2014 индиец е убит само защото помолил за цигара.

Проблемът с младежката престъпност в Неапол изглежда е доста голям. Групировките са наречени "paranza". Буквално от италиански думата означава малка рибарска лодка, но на езика на камората така наричат всички младежки престъпни банди. Членовете на паранцата са на възраст между 15 и 16 години.

Феноменът е подробно описан в романа "La Paranca Dei Bambini" на Роберто Савиано, който открито говори за структурата и дейността на неаполитанската мафия. Неговият роман "Гомор" доведе до арести на високопоставени мафиоти, а заради изобличаването на начина, по който работи неаполитанската мафия, Савиано си спечели и тяхната омраза. Италианският журналист беше "осъден на смърт" от мафията и сега живее под постоянна полицейска закрила.

Според Савиано престъпността се е превърнала в единствения начин да успееш в Неапол. Единственият начин да спечелиш пари, власт, респект.

"Не става въпрос да изчакаш златната си възможност. Тези деца знаят, че ако не влязат в Камората, тази възможност никога няма да дойде", споделя италианският журналист, цитиран от "Гардиън".

Сега войната за територия, войната за трона на Неапол е в ръцете на паранцата. Голяма вина за съществуването на младежката мафиотска група носи липсата на каквато и да била социална политика и огромният провал на институциите, в това число и училищата, които просто отказват да поемат отговорност за тези деца.

През 2014 година Емануеле Сибило вече е на върха на престъпната си кариера. Известен е като "малкият кръстник" на Форчела в Неапол. Година по-късно е убит. Става жертва на покушение, внимателно подготвено от членове на друг клан, готов да се качи на престола.

"Всички мои познати или са мъртви, или са в затвора. Искам да стана мафиотски бос. Искам да имам супермаркети, магазини, фабрики. Искам да имам жени. Искам респект и искам когато вляза някъде, да ме гледат с уважение. Искам да имам вериги по цял свят. После искам да умра. Да умра като истински мъж. Като един истински водач. Искам да бъда убит" - "Гомор", Роберто Савиано.

Превод и редакция: TrafficNews

Снимка: Актьорският състав на филма "Пирани", създаден по романа на Роберто Савиано