Папа Франциск задължи свещенослужителите да сигнализират при случи на сексуално насилие. Указът, издаден от главата на римокатолическата църква идва на фона на поредица от секс скандали и разкрития.

Папският указ ще позволи подвеждането под отговорност на всички епископи, които са извършили сексуално посегателство или онези, които прикриват подобни престъпления. Документът, издаден от Франциск, позволява и на свещенослужителите да сигнализират директно до Ватикана, ако това е необходимо, съобщават световните агенции.

Папският указ също задължава всяка римокатолическа епархия по света да създаде прости и достъпни системи за подаване на сигнали, да се насърчат местните църкви да включват светски експерти в разследването.

Освен това се гарантира закрила за всички, които подават сигнали за престъпления. Сигналите ще остават конфиденциални. Очертават се процедурите при провеждане на предварително разследване на епископи, кардинали и други духовници.

Припомняме, че през февруари Франциск обеща публично, че ще предприеме драстични мерки срещу педофилията в католическата църква, а указът, който излезе на бял свят днес, беше приет с отворени обятия от Ватикана.