Мъжът, който беше задържан и освободен миналата седмица във връзка с пожара в готическата катедрала в Нант на 18 юли, беше задържан отново, съобщават местните медии. Прокурорите започнаха да разследват палеж, който изглежда е избухнал в три различни части на катедралата "Св. Петър и св. Павел".

От прокуратурата поясниха, че 39-годишният гражданин на Рауанда миналата седмица е бил задържан като част от нормалната процедура и е рано да се предполага, че той е заподозрян по делото за палежа. Адвокатът на заподозрения заяви, че тогава не е имало нищо, което да свързва пряко клиента му с огъня.

Пожарът, станал само 15 месеца след друг опустошителен пожар в катедралата Нотр-Дам в Париж. Той унищожи известния орган на конгрегацията на Нант, който датира от 1621 г. и е оцелял след френската революция и бомбардировките от Втората световна война. Изгубени бяха и безценни артефакти и картини - включително произведение на художника Иполит Фландрин от 19 век, както и витражи, съдържащи останки от стъкло от 16 век.