Холандският частен детектив Артър Бренд не случайно носи прякора „Индиана Джоунс в света на изкуството“. Той се хваща за най-сложните случаи и ги разплита. Ето и сега той успя да открие картина на Пабло Пикасо, изчезнала преди 20 години.

Картината „Бюст на жена“, създадена от Пикасо през 1938 година представлява портрет на любовницата му Дора Маар. Тя бе открадната през 1999 година във Франция от яхтата на саудитски шейх. Артър Бренд е търсил платното няколко години, но едва преди две седмици успява да го открие.

Бренд е известен с много постижения в търсенето на произведения на изкуството. Той е успял да открие и върне на собствениците няколко бронзови статуетки на коне, някога направени за Адолф Хитлер, и византийска мозайка, на която е изобразен свети Марк, открадната от църква в Кипър.

Картината „Бюст на жена“ Бренд е предал на застрахователната компания. Ориентировъчната й стойност е 25 милиона евро (около 50 млн. лева). Бренд твърди, че веднага щом видял платното, разбрал че това е оригиналът.

„Лесно е да разпознаеш картина на Пикасо, защото от нея се излъчва енергия“, казва Бренд.

Според холандския вестник De Volksrant, автентичността на находката е потвърдена от изкуствовед, бивш служител в Скотланд Ярд, който в момента разботи за застрахователна компания, и експерт от САЩ, специално дошъл в Холандия, за да потвърди автентичността на шедьовъра.

Преди седмица на страницата си в туитър Бренд спомена, че работи над „най-големия случай в кариерата си“. След откриването на картината, той заяви пред холандските медии, че картината е минавала от ръце на ръце на черния пазар за изкуство в Холандия от 2002-ра година.

Той не разкри имената на хората, които са му помогнали да открие откраднатия шедьовър, но разкри, че картината е купена от богат холандски бизнесмен, който едва след сделката разбрал, че е крадена. „Когато хората разбират, че са купили откраднат предмет, те искат да се отърват него, - казва Бренд. – Страх ги е да отидат в полицията, страх ги е, че ще ги отвлекат или арестуват, въпреки че, на практика нямат нищо общо. Така в крайна сметка идват при мен“.

Превод и редакция: Trafficnews.bg