Австрийците се наслаждават днес на последния ден, в който могат да посещават кафенета и коледни базари, преди в страната утре да бъде наложен локдаун с цел овладяване на надигащата се четвърта коронавирусна вълна, предаде Асошиейтед прес.

Първоначално е предвидено затварянето да продължи 10 дни. Мярката може да бъде удължена още с толкова. Първоначално идеята на властите бе локдаунът да не важи за ваксинираното население,но след това решението бе променено.

 По време на локдауна австрийците ще могат да излизат от вкъщи само за удовлетворяване на насъщни нужди като покупка на храна, посещение при лекар или спортуване. Ресторантите и повечето магазини ще бъдат затворени, а по-големите събития са отменени. Училищата и детските градини ще останат отворени, но родителите са насърчавани да държат децата си у дома.

Канцлерът Александър Шаленберг обяви също в петък, че Австрия ще въведе задължителна ваксинация от 1 февруари. Подробности за тази мярка засега не се съобщават. В публикувано днес интервю във в."Курир"

Шаленберг каза, че е тъжно правителството да прибягва до задължителна имунизация, за да гарантира, че достатъчен брой хора ще бъдат ваксинирани.

Малко под 66 процента от 8,9-милионното население на Австрия са ваксинирани срещу ковид - един от най-ниските показатели в Западна Европа. Шаленберг изрази надежда следващото лято вече да не е необходим локдаун и определи като трудно решението мярката да важи и за ваксинираните. "Свободите на хората трябва отново да бъдат ограничени, но повярвайте ми, трудно ми е да го приема", обобщи австрийският канцлер. Новите мерки, особено задължителната ваксинация, предизвикаха остро противопоставяне на част от населението. Протест в столицата Виена вчера събра 40 000 души, сред които членове на крайнодесни партии и групи, по данни на полицията.