Световната здравна организация отново заяви в последния си доклад, че все още няма доказателства, че хората могат да хванат COVID-19 , като докосват заразени повърхности.

Въпреки това, оттам препоръчват  хората да дезинфекцират повърхности и предмети, които допират – брави, клавиатури, мишки, парапети и други, съобщава Ройтерс.

В новия доклад се цитират резултатите от изследване, което установява, че вирусът може да оцелее върху външната страна на медицинската маска за лице до седем дни.

От  СЗО обаче отбелязват, че проучванията за способността на коронавируса да оцелява върху повърхности трябва да се възприемат с известна доза скептицизъм, защото обикновено тези изследвания се провеждат в лаборатории, в които условията са напълно различни от средата навън.

Изследването показа, че  вирусът оцелява върху  стомана и пластмаса в продължение на четири дни, върху стъкло - за два дни и върху дърво и плат - един ден.

„Макар да няма доказани случаи на зараза с коронавируса от повърхност, този начин на зараза не бива да се изключва, като се има предвид поведението на други коронавируси. Затова е важно да се дезинфекцират мивки, тоалетни, елекронни устройства и други”, съветват от СЗО.