Русия е готова за преговори за край на войната. Това казаха от Кремъл по повод думите на папа Франциск, които предизвикаха отзвук по целия свят. Според говорителя на руския президент, Путин многократно е изразявал „откритост и готовност” да реши различията на масата за преговори.

Руснаците били готови да преговарят с Украйна, но разговорите се проваляли поради отхвърлянето им от Киев. Това е позиция, която Кремъл повтаря отдавна. „Както след изказванията на папата, така и след изказвания на други страни - тези призиви се срещат с твърд отказ от киевския режим. Той не допуска възможността за преговори”, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украйна настоява, че тези позиции на руснаците са лъжа. Предложените от Русия мирни споразумения винаги тръгват от едно предусловие - Украйна трябва да се откаже от своите законни територии и да ги признае за руски. Едва след това да започнат разговори за условията за мир.

Украинците посочват и друга пречка - преди войната Владимир Путин многократно казваше, че няма да напада Украйна и че няма да окупира украински територии. Киев не вижда каква стойност би имал договор с лидер, който е доказал, че говори едно и върши друго, предаде Нова. 

Те критикуваха и изказването на папата, който призова Киев да „намери кураж за бялото знаме”. „Най-силният е този, който в битката между доброто и злото застава на страната на доброто. А не се опитва да ги изкара едно и също и да нарече това „преговори”, посочва украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Външният министър на Полша Радослав Шикорски подчерта, че е странно папата да отправя призиви към жертвата на престъплението, а не към извършителя. „А какво ще кажете, в името на баланса, да приканим Путин да има куража да изтегли войските си от Украйна? Ще настъпи мир, без нужда от преговори”,  заяви той.