Снимка на опустошителната експлозия в ливанската столица Бейрут, която уби над 135 и рани поне 4000 души, бе разпространена от „Роскосмос”. Направена е от руския спътник за дистанционно сондиране на Земята „Канопус-В”.

Десетки служители на пристанището са поставени под домашен арест в очакване да започне разследването на инцидента. Първоначалните следствени действия са установили години на бездействие и небрежност по отношение на съхранението на силно взривоопасния материал, причинил вчерашната експлозия. Това твърди добре осведомен официален източник на Ройтерс.

Премиерът и президентството в Ливан съобщиха, че в продължение на шест години на пристанището са били съхранявани 2750 тона амониев нитрат, който се използва за направата на множество азотни торове и бомби, без да бъдат спазени необходимите предпазни мерки.

"Става дума за небрежност", каза източникът. Той добави, че по въпроса за безопасното съхранение на материалите са били сезирани няколко комисии и съдии, но нищо не било направено за преместването или изхвърлянето му.

Източникът заяви, че вчера в пристанищен склад номер 9 избухнал пожар, който обхванал и склад номер 12, където е бил съхраняван амониевият нитрат.

Друг източник на Ройтерс заяви, че преди шест месеца е имало проверка на материала, при която инспектиращият екип предупредил, че ако всичко това не бъде премахнато, то "може да вдигне цял Бейрут във въздуха".

Първи версии за опустошителния взрив в БейрутЕксплозията е причинена от 2750 тона амониева селитра

300 000 души останаха без дом в ливанската столица БейрутПравителството на Ливан ще отпусне извънредно 66 милиона долара за спешна помощ