Небрежност е причината за опустошителния взрив, който нанесе огромни поражения в ливанската столица Бейрут вчера. В Ливан е обявен тридневен национален траур, след трагедията, довела до смъртта на повече от 100 души и раняване на повече от 4000. Целият град бе разтърсен от взрива, който започна с пожар на пристанището и избухна в огромен облак от гъст дим.

Президентът Мишел Аун заяви, че експлозията е причинена от 2750 тона амониева селитра, които са били съхранявани в опасен стар склад в продължение на шест години. 

Първоначалните следствени действия са установили години на бездействие и небрежност по отношение на съхранението на силно взривоопасния материал. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

"Става дума за небрежност", каза източникът. Той добави, че по въпроса за безопасното съхранение на материалите са били сезирани няколко комисии и съдии, но нищо не било направено за преместването или изхвърлянето му.

Източникът заяви, че вчера в пристанищен склад номер 9 избухнал пожар, който обхванал и склад номер 12, където е бил съхраняван амониевият нитрат.

Друг източник на Ройтерс заяви, че преди шест месеца е имало проверка на материала, при която инспектиращият екип предупредил, че ако всичко това не бъде премахнато, то "може да вдигне цял Бейрут във въздуха".

Ръководителите на пристанището и на митническите служби заявиха днес, че до съдебните органи са били изпращани няколко писма с искане опасният материал да бъде премахнат, но не били предприети никакви действия.

Шефът на пристанището Хасан Корайтем заяви пред телевизионния канал "О Ти Ви", че материалът е бил съхраняван в склада по силата на съдебна заповед. Той добави, че се е знаело, че материалът е опасен, но не "чак до такава степен".

"Поискахме материалът да бъде реекспортиран, но това така и не се случи. Оставяме на експертите и на засегнатите страни да определят защо", каза пред телевизия Ел Бе Се И шефът на Ливанските митници Бадри Дахер.

Два документа, видени от Ройтерс, показват, че през 2016 и 2017 г. Ливанските митници са поискали официално "съответната морска агенция" да реекспортира или да одобри продажбата на амониевия нитрат, който е бил свален от кораб на име "Росус" и поставен в склад 12, за да бъде гарантирана безопасността на пристанището.

Според друг документ подобни искания са отправяни и през 2014 и 2015 г.

Ливанското правителство заяви днес, че всички служители на пристанищната администрация от периода след 2014 г. ще бъдат задържани под домашен арест, докато се изясни чия е отговорността за случилото се, предаде Ройтерс.

Парижката прокуратура заяви днес, че при експлозиите в Бейрут са ранени 21 френски граждани и че тя ще започне разследване за неумишлено причиняване на телесни повреди, предаде Франс прес.

Бившият премиер Саад Харири, чийто баща, също бивш премиер, Рафик Харири, беше убит при атентат с камион бомба през 2005 г. в ливанската столица, призова за международно участие в разследването на тази експлозия, която по думите му "отново е убила сърцето на Бейрут".

Според съобщение през 2015 г. на Shiparrested.com, специализиран сайт за правна помощ при задържане на кораби, "Росус", който плавал под молдовски флаг, е пристигнал в Бейрут през септември 2013 г. Той акостирал в ливанската столица поради техническа неизправност, получена докато плавал от Грузия за Мозамбик с 2750 тона амониев нитрат на борда.

Посочва се, че след като корабът бил инспектиран, му било забранено да продължи плаването си и малко след това бил изоставен от собствениците си, което станало причина най-различни кредитори да предявят съдебни искове.

"С оглед на риска, свързан с оставането на амониевия нитрат на кораба, пристанищните власти свалили товара и го оставили на склад в пристанището", се допълва в съобщението.

Плавателният съд "Росус", чийто съхраняван в Бейрут амониев нитрат е бил конфискуван през 2015 г., от 2014 г. е с отнета регистрация в Молдова, съобщи молдовската Агенция по водния транспорт, цитирана от ТАСС.

Според агенцията към момента на регистрацията си корабът е бил собственост на компания от Панама, след което е бил нает без екипаж от компания със седалище на Маршаловите острови. По-нататък информацията на агенцията се покрива с тази в Shiparrested.com. Пояснява се, че товарът на кораба и самият плавателен съд са били задържани в Бейрут поради търговски претенции към собственика на "Росус", а екипажът напуснал кораба.

Молдовските власти отхвърлиха всякаква отговорност за взрива в Бейрут, предаде ДПА.

"Няма значение под чий флаг е плавал (корабът)", заяви пред агенция Интерфакс шефът на молдовската морска администрация. По думите му по-важното в случая е, че амониевият нитрат е бил съхраняван на пристанището в Бейрут по неправилен начин.

Руски медии съобщиха, че собственикът на "Росус" е руски гражданин, предаде още ДПА.

Според руското издание РБК собственикът е руският гражданин Игор Гречушкин, роден в далекоизточния Хабаровски край на Русия и живеещ в Кипър.

След получената повреда, поради която корабът акостирал в Бейрут, Гречушкин практически изоставил плавателния съд в ливанската столица, след като не можел повече да плаща на екипажа, посочи РБК, като се позова на членове на екипажа, работили на кораба.