Около 300 000 души са останали без дом след опустошителния взрив, който нанесе огромни поражения в ливанската столица Бейрут вчера, обяви гебурнаторът на града Маруан Абуд. По думите му щетите са за повече от 3 млрд. долара. По-рано Абуд обяви и смъртта на 10 души от спасителните служби, които са се опитвали да помагат в първите часове след взрива.

В Ливан е обявен тридневен национален траур, след трагедията, довела до смъртта на повече от 100 души и раняване на повече от 4000. Целият град бе разтърсен от взрива, който започна с пожар на пристанището и избухна в огромен облак от гъст дим.

Президентът Мишел Аун заяви, че експлозията е причинена от 2750 тона амониева селитра, които са били съхранявани в опасен стар склад в продължение на шест години. Той насрочи спешно заседание на кабинета за днес и заяви, че трябва да бъде обявено двуседмично извънредно положение. Президентът Аун също обяви, че правителството ще отпусне извънредно 66 милиона долара за спешна помощ.

Във връзка с инцидента се води разследване, за да се намери точната причина за експлозията. Върховният съвет по отбрана на Ливан заяви, че отговорните ще бъдат изправени пред възможното "най-суровото наказание". Съобщава се, че амониевата селитра е била конфискувана от митническите власти през 2015 г. от задържан през 2014 г. кораб и след това съхранявана в склад. Версиите на местните медии за детонацията варират от заваръчни работи в самия склад до удар с израелска ракета. Израел опроверга да има нещо общо с взрива и дори предложи хуманитарна помощ на Ливан. Трета версия насочва вниманието към кораб в пристанището, който карал пиротехнически материали и предизвикал верижен взрив.

Силната експлозия разтърси ливанската столица Бейрут около 18:20 ч. българско време вчера. Болниците са препълнени с пострадали, съобщи министърът на здравеопазването Хамед Хасан. Има много разрушения - паднали сгради, рухнали стени, изпотрошени прозорци.  Взривът е бил равен на земетресине с магнитуд от 4.5 по Рихтер, съобщи йорданският сеизмологичен институт.