Лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция възобновиха преговорите за мирно решение на кризата в Украйна. Към тях се присъедини и специалния представител на председателя на ОССЕ в контактната група за Украйна Хайди Талявини, съобщава агенция Ройтерс.

Новата среща се провежда в същата зала, в която се състоя основният кръг от преговорите на "нормандската четворка". Преди това Оланд и Меркел се срещнаха поотделно с Путин и Порошенко.

Основните преговори между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия приключиха към 9 ч. българско време. НА срещата е изготвен документ, който ще влезе в сила от 14 февруари. Лидерите са се разбрали огънят да се прекрати, да се изтеглят тежкото въоръжение и да се създаде зона за безопасност, съобщава агенция Ройтерс.

"Все още няма добри новини от преговорите в Минск за Украйна", заяви украинският президент пред АФП. По думите на украинския президент руската страна е поставила редица от "неприемливи" условия

Източник на ТАСС съобщи, че лидерите на луганските и донецките сепаратисти са отказали да подпишат договореното между "нормандската четворка".

Срещата между Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Петро Порошенко и Владимир Путин продължи над 12 часа. След това отделна среща проведоха лидерите на Германия, Франция и Русия.

Споразумението предстои да бъде подписано от сепаратистките лидери и Контактната група за Украйна.

Според информацията до момента документът, който ще бъде подписан, ще включва най-малко десет пункта."Не е важно как ще се нарича този документ - декларация или изявление, но се предполага, че в него ще бъдат посочени конкретни мерки за уреждане на обстановката, примерно 12-13 пункта", заяви по-рано дипломатически източник.

Срещата продължава при закрити врати през цялото време, като лидерите напускат залата само за няколко минути. Обсъжданията започнаха без членовете на делегациите, но при необходимост и те бяха канени за участие в дискусиите. Официалните лица обаче избягваха коментари.

ТАСС отбелязват, че това са най-дългите преговори, в които е участвал руският президент Владимир Путин.

TrafficNews.bg