Първата мюсюлманка по бански украси корицата на престижно спортно издание. Сомалийският супер модел Халима Адем застана гордо на обложката на Sports Illustratrated.

Фотосесията е част от социално ангажирана кампания, която цели да приобщи жените от ислямския свят и да превърне така наречените буркини (бански костюм, който покрива цялото тяло) в нещо нормално и красиво.

"Младите момичета, които носят хиджаб, трябва да имат модел за подръжание в лицето на жените и то във всяка една индустрия", разказва пред BBC супермоделът.

Халима е от сомалийски прозиход и израства в бежански лагер в Кения. Мести се в САЩ на 7-годишна възраст, а малко след това слага хиджаб.

"Виждаме все повече жени на високи и обществено значими позиции, които носят хиджаб - политици, бизнесдами, телевизионни водещи и репортери… И точно това е посланието, което трябва да отправим. Отзивите са страхотни и за мен е истинска чест, че Sports Illustrated направи крачката да покаже красотата и на скромно облечените жени", коментира още Халима.

Самото списание е с предимно мъжка аудитори

я. На кориците му са заставали знаменитости като Тайра Банкс и Бионсе.

В социалните мрежи и медиите има смесени реакции след кампанията.

"Страшно противоречиво е да носиш хиджаб заради религията си или от чувство за скромност и същевременно да позираш секси за списание, известно с това, че оценява жените по красота и гледа на тях като на обекти", написа потребител в Twitter.

Други коментираха, че подобна фотосесия би била нормална за модно списание с цел продажба, а не за издание, специално направенио за мъже.