Момо е поредният ужас, който може да застигне децата ви в интернет. Страшният образ с изпъкнали очи подтиква към самонараняване и се оказва поредното ново и опасно предизвикателство в мрежата.

Момо е новият "Син кит"! Но откъде идва?

Някои може би вече са виждали Момо, но в една малко по-различна светлина. Скулптурата се появява през 2016 година и е дело на японската артистка Кеисука Аисауа, която работи в Link Factory - компания за специални ефекти.

Момо била поставена в галерия в Токио, а на 25 август 2016 получава и нужната си слава в Instagram. Превръща се в така нареченият "мийм" (меме), с което по-голямата част от потребителите искрено се забавляват.

И точно когато някой започне да си мисли, че Момо е поредният временен "тренд" в мрежата, нещата правят рядък завой и зловещото лице на Момо се превръща в нещо, което прилича на истински откъс от филм на ужасите.

Във Facebook се появява мистериозен телефонен номер, а анонимен потребител насърчава останалите да добавят контакта в услугата за съобщения WhatsApp. Започва тормоз, предимно над деца, които получават снимки и видеоклип, който не може да бъде премахнат, ако не бъде изгледан докрай.

Проблемът идва от там, че кадрите съдържат сцени на насилие и подтикват децата към самонараняване и дори самоубийство. Ако не сложат сами край на живота си, те ще бъдат обладани, пише BBC.

Според вестник "Buenos Aires Times" полицията в Аржентина вече разследва дали този модел е причина за смъртта на 12-годишно дете в Буенос Айрес. Момиченцето е публикувало видеоклипове за себе си, като прави серия от предизвикателства, преди да се самоубие, според доклада на местните власти.

Според полицията в Северна Ирландия приложението се използва от хакери за събиране на информация и няма нищо общо със зловещата природа, която се приписва на Момо.

Властите изразяват и притеснения, че Момо може да тормози и възрастни хора като следи активността им в Интернет и ги изнудва за пари.

Органите на реда съветват родителите да знаят до какво имат достъп децата им в интернет, да им обяснят колко е важно да не дават лична информация на непознати и че никой няма право да ги кара да правят нещо, което не искат.

Експерти, обаче, твърдят, че истерията около Момо е пълна измама и няма никакви сигнали, че някой е бил наистина тормозен.

Центърът за безопасен интернет в Обединеното кралство заявява, че новината е фалшива. Полицията на острова обяснява, че до властите не са постъпили реални сигнали за пострадали деца, а някои организации обясняват, че са получили повече обаждания от вестници и медии, отколкото от потърпевши.

От уебсайта за проверка на фактите Snopes предупреждават, че макар и Момо да не е истина, докладите и предупрежденията все още могат да причинят страдание на децата.