Световните погледи бяха привлечени последните дни не към Brexit, не към Доналд Тръмп, не към Европейския парламент, а към една малка държава на остров Борнео, в югоизточната част на Азия. Причината е много проста - страната реши да приеме закони, които мнозина обявиха за варварски. Закони, подобни на Крумовите. Закони, които изобщо не подобават на общество, живеещо в 21 век. Но това е шариата. Значи всичко е позволено.

Бруней одобри нови ислямски криминални закони, според които сексът между мъже, както и изневярата се наказват с убиване с камъни. Сексът между жени се наказва със сто удара с камшик.

Това предизвика широк обществен отзвук и остри реакции сред знаменитости, неправителствени организации, борещи се за човешки права. Много звезди дори обявиха бойкот на хотели по цял свят, които са собственост на Бруней.

Законът се превърна в най-големият кошмар за ЛГБТИ обществото на територията на азиатската държава. Малкото мюсюлманско кралство стана първата страна в Източна Азия, която реши да прокара законите на шариата на национално ниво.

Малката, но изключително богата на петрол държава, обяви своите намерения за промени в наказателното си право през 2013 година - Бруней ще приложи строгите ислямски закони. Тогава обаче никой не вярваше, че подобни варварски промени ще бъдат приети. Някои решиха да вземат превантивни мерки и затова част от ЛГБТИ хората в страната решиха да напуснат родината си.

Някои останаха. Надяваха се, че законът никога няма да мине, никога няма да бъде гласуван. Никога няма да бъдат убити с камъни на улицата.

"Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук", "Божествена комедия", Данте Алигери.

Според приетия закон кражбата се наказва с рязане на крайници. Познато? Точно както законите, въведени от българския хан Крум през IX век. Сега сме XXI век. Изглежда обаче в някои части на света това е само на теория.

Положението за ЛГБТИ обществото в Бруней никога не е било особено розово. Различната сексуална ориентация в страната се наказваше с до 10 години лишаване от свобода. Мерките обаче явно не се оказали достатъчно.

Законът важи само за мюсюлмани, а те представляват близо две трети от населението на Бруней. Смъртното наказание е в сила в страната от години, но екзекуции не са се изпълнявали от 1957 година насам. Това също е на път да се промени.

Според новите промени в законодателството наказвани могат да бъдат дори деца, достигнали пубертета. С две думи - могат да убият 12-годишно момче на улицата. С камъни.

Законът не се ограничава дотук, а под ударите му попадат и хора, които не изповядват исляма. Изневяра, разврат, обир или обида, насочена към пророка Мохамед, също получават смъртно наказание. По-малките кражби се наказват с ампутация. Онези, които се опитват да убедят деца на възраст под 18 години да приемат друга религия подлежат на глоба. Могат да бъдат вкарани и в затвора. Зависи от решението на съда.

Децата, които все още не са в пубертет, но са извършили някое от горепосочените престъпления, могат да бъдат наказани с удари с камшик.

"Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук", "Божествена комедия", Данте Алигери.

Превод и редакция: TrafficNews