Украйна оттегли своя представител на тазгодишното издание на песенния конкурс Евровизия.

Марув и нейната "Песен на сирената" спечели вота на публиката по време на националната селекция и щеше да представя страната през май. Причината за скандалното оттегляне е, че програмата, която излъчва конкурса настояла певицата да отмени всичките си предстоящи концерти в Русия.

Преговорите започнаха в понеделник, непосредствено след като украинската публика единодушно избра Марув за свой официален представител на Евровизия. Украинката Анна Корсун, която носи артистичния псевдоним, беше готова да отмени предстоящите си концерти в Русия, но е категорична, че останалите клаузи в предложения от разпространителя на програмата представляват пълна "цензура", пишат от BBC.

Изпълнителката разкри, че предложеният договор включвал условия, според които тя нямала право да импровизира на сцената, както и да комуникира с журналисти по време на конкурса, без позволението на програмата разпространител.

В случай на нарушение, Марув щяла да бъде глобена с близо 65 000 евро, а освен това изпълнителката ще трябвало да заплати и всички разноски по отиването си в Тел Авив през май.

"Аз съм гражданин на тази държава. Плащам данъци и искрено обичам Украйна. Но не съм готова да отправям лозунги към публиката и да превръщам участието си в конкурса в кампания. Аз съм музикант, а не политическа бухалка", написа в личния си профил във Facebook Марув.

От своя страна разпространителят също изрази официално позиция по въпроса:

“Изпълнителят, който представя украйна всъщност се явява и посланик на културата на страната. Той представя пред останалите държави не само музиката, но и изразява мнението на украинското общество пред света”, написаха от Националната обществена телекомуникационна компания в Украйна.

Припомняме, че скандалите с Русия и Украйна по време на песенния конкурс Евровизия не се изчерпват с това.

След като Джамала спечели Еврорвизия през 2016 година със своята песен "1944", се появиха обвинения, че певицата провежда политическа кампания и песента всъщност прави препратка към конфликта около Крим.

През 2017 г. руският представител Юлия Самуилова беше оттеглена от надпреварата, защото е пяла на концерт в Крим.