Норвежките власти са решили да ограничат круизните пътувания след разпространението на COVID-19 на кораба "Роалд Амундсен" на Хюртирютен (Hurtigruten), най-голямата норвежка компания в сектора. Това съобщи днес министърът на здравеопазването Бент Хьойе, цитиран от ТАСС.

Временно ограничаваме круизните пътувания, за да спрем заразата. Поводът е ситуацията при Хюртирютен, каза министърът. По думите му се забранява на кораби с над 100 пътници на борда да спират в норвежки пристанища и да позволяват на пътниците и екипажа да слизат на сушата.

По-рано днес Хюртирютен съобщи, че спира за неопределен срок експедиционните си круизи заради огнище на коронавирус на кораба "Роалд Амундсен". Освен с този кораб са отменени и плавания на корабите "Фритьоф Нансен" и "Шпицберген" както в норвежки води, така и извън тях.

При най-малко 36 души от екипажа на "Роалд Амундсен" е открит коронавирус. Сред заразените 33 са филипинци, а двама са граждани на Норвегия и Германия. Четирима от заразените са в болница. Коронавирус е установен и у четирима пътници.