За сега няма необходимост да се вземат извънредни дипломатически мерки за уреждане на ситуацията в Украйна или провеждане на "Минск-3", заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Засега няма необходимост от някакви извънредни мерки", каза  той в интервю за телевизия "Россия-24", имайки предвид нова среща с лидерите на Франция, Германия и Украйна в т.нар. "нормандски формат".

Путин отбеляза, че най-важното е да се изпълняват постигнатите в Минск договорености.

"Много разчитам те да се изпълняват. А ако се изпълняват, това е верният път към нормализиране на ситуацията в този регион на страната", каза Путин.

Той заяви, че европейските страни също са заинтересовани от нормализиране на ситуацията в Украйна. "Европа има не по-малък интерес от Русия Минските споразумения да се изпълняват. На никого не е нужен конфликт на периферията на Европа", каза руският президент.

Между държавното ръководство на Русия и европейските й партньори по уреждането на украинския конфликт - Франция и Германия като цяло съществува разбиране и доверие, заяви Путин.

Пълно доверие няма дори във всяко семейство, а на международно ниво е още по-сложно, отбеляза той.

"Струва ми се обаче, че се разбираме взаимно и че като цяло си имаме взаимно доверие", каза Путин. Той отбеляза, че продължава да съществува известно недоверие и заключи, че по негово впечатление "партньорите ни по-скоро ни се доверяват, отколкото не ни се доверяват, и във всеки случай вярват в нашата искреност".

Путин определи като "пълна глупост" твърденията, че сътрудници на администрацията в Кремъл са били замесени в събитията на Майдана през 2014 г.

"Това е абсолютна, пълна глупост, толкова далече от действителността, че човек направо се учудва откъде се е взела. Понякога научавам впоследствие, че подобни изказвания се дължат на неточни данни от специалните служби. Бих помолил повече да се внимава при използването на тези сведения, които се слагат на масата на моите украински колеги", заяви Путин.

Той същевременно отбеляза, че продължава да поддържа контакт с украинския президент Петро Порошенко.

Путин заяви, че очаква международната общност в крайна сметка да се отнесе с уважение към решението на народа на Крим да се присъедини към Русия.

На въпрос дали очаква война между Русия и Украйна, руският президент заяви, че това е слабо вероятно, предаде Ройтерс.

"Смятам, че такъв апокалиптичен сценарий е слабо вероятен и се надявам това никога да не се случи", заяви Путин.

TrafficNews.bg