Неонацистки служител на бреговата охрана в САЩ е бил заловен да планира масово убийство на конгресмени от Демократическата партия в страната. Сред тях е и Александрия Окасио-Кортез, която е добре позната в медийното пространство, съобщават от "Гардиън".

Кристофър Хасън е възнамерявал "да убие невиждан досега в САЩ брой невинни граждани" и да се запише в криминалната история като един от най-жестоките масови убийци, според федералния съд на Мериленд.

Иззети са били пистолети, пушки и други огнестрелни оръжия, както и огромен брой муниции. Прокуратурата разглежда заловеният лейтенант като "терорист" и възнамерява да повдигне обвинение, както и да поиска постоянното му задържане под стража.

През изминалата седмица Хасън е бил задържан за притежание на незаконно оръжие и наркотици. Според документите Кристофър Хасън е бил голям почитател на норвежкия масов убиец Андерс Беринг Брайвик и това е вдъхновило осуетения му план за покосяване на голям брой конгресмени. През 2011 година Брайвик успява да убие 77 души.

Атаката на Брайвик в Норвегия му послужила като ноухау и Хасън усърдно търсил стероиди, с които самият норвежец е успял да извърши жестокото клане. В мазето на Хасън са били открити десетки бутилки със соматотропин - растежен хормон.

По време на разследването става ясно, че мъжът е търсил в нета и статии с ключови думи "гражданска война при импийчмънт на Тръмп".

Хасън е морски пехотинец и пенсиониран служител на армията, който в момента е служил като брегова охрана. Според прокуратурата лейтенантът е изземвал оръжия и ги е складирал в мазето на апартамента си.

Разследващите са възстановили и изтрити имейли, в които Хасън обяснявал, че непрестанно "мечтае да убие почти всеки един човек на земята" и черпил вдъхновения от атаките с биологични оръжия и бомбените атентати, както и масовите престрелки, които често се случват в САЩ.

Кристофър Хасън е привърженик на крайнодясната политика и скандира подобни лазунги. През последните години е привържаник на консервативната политика на Доналд Тръмп, според която либералната идеология "унищожава белите американци".

Според прокуратурата в основата на вижданията му, както и при Брайвик стои виждането, че мултикултуралистите трябва да бъдат идентифицирани и съответно унищожени. Хасън е търсил в интернет къде във Вашингтон живеят някои сенатори и се е опитал да разбере дали членовете на конгреса имат специална охрана.