НАТО започва най-голямото разширяване на военните си възможности след края на Студената война. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел на откриването на заседанието на Северноатлантическия съвет на равнище министри на отбраната.

Столтенберг обяви създаването на шест командни центрове на територията на източните партньори на НАТО, сред които трябва да бъде и България. Става въпрос за разширяване на силите за бързо реагиране с 13-30 000 души и създаването на т.нар "ударна група", наброяваща около 5000 души.

Шестте командни центрове ще бъдат създадени в Балтийските страни, Полша, България и Румъния, в случай че сигурността на тези страни бъде застрашена от военна заплаха.

"Не са необходими никакви законодателни промени за създаването на бъдещия команден и контролен център на НАТО в София”, заяви от своя страна министърът на отбраната Николай Ненчев.

Той припомни решение на Конституционния съд, според което България има право на съвместни дейности и учения със страните от пакта на своя територия.

"Имаме готовност да изградим този център. Не бива да имаме никакво притеснение", заяви министърът на отбраната.

Все още не е ясно кога ща заработи новият център и как ще се финансира.

TrafficNews.bg