Би Ти Ви е на път да бъде продадена на чешката инвестиционна компания PPF group, която е контролирана от 54-годишния Петр Келнер. Той вече купи и бизнеса на норвежката група "Теленор" в България, Унгария, Сърбия и Черна гора. Миналата година Келнер не успя да спечели битката за покупката на Нова телевизия, тъй като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката с "Модърн таймс груп" и шведската компания продаде активите си в България на Кирил и Георги Домусчиеви.

PPF придобива контрола върху цялата група CME, която освен Би Ти Ви притежава едни от най-големите телевизии (като дял от рекламния пазар и аудитория) в още четири държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

В началото на октомври чешкото издание на сп."Форбс" съобщи, че за поредна година Келнер е най-богатият човек в страната и дори в Източна Европа По оценката на изданието активите му, съсредоточени предимно в неговата инвестиционна група PPF, са оценени на 350 млрд. чешки крони (13.6 млрд. евро). Преднината пред останалите в списъка е внушителна - вторият - Радован Витек, е със 75 млрд. крони (малко под 3 млрд. евро). В световната класация на "Форбс" Келнер е на 73 място, което го прави един от най-богатите в света. 

Компаниите от групата на PPF имат офиси, освен в Чехия, в Москва, Воронеж, Санкт Петербург, Пекин, Холандия и т.н.

Петр Келнер започва бизнеса си в началото на 90-те. Той продава офис консумативи и тегли един милион долара заем, с които основава PPF.

PPF е абревиатура на První privatizační fond - Първи приватизационен фонд, който участва в масовата приватизация. Фондът е основан през 1991 г. с други партньори, които по-късно напускат или са отстранени от компанията. Според чешки медии бизнесът на Келнер не се базира на изобретение или успешен продукт, а основно на тесни връзки с държавата и публични средства.

В началото на 90-те инвестиционният фонд купува най-голямата чешка застрахователна компания Česká pojišťovna (Чешка застрахователна компания). По-късно милиардерът започва бизнес с италианската застрахователна група Generali, но през 2013 г. продава дела на партньора си.

PPF създава инвестиционната банка PPF и търговската банка Air Bank, както и eBanka (по-късно придобита от Raiffeisenbank). Келнер инвестира също в енергийния сектор и електронната търговия.

Сред най-важните му активи е кредитното дружество Home Credit с филиали в 10 страни, сред които Русия и Китай. Според руски медии Келнер преговаря с руската държавна банка ВТБ за продажба на дял в Home Credit. Според "Ведомости" самият Келнер е участвал в разговорите, проведени през 2011 г.

Година по-късно Келнер продава своя дял от 38% в руската застрахователна компания "Ингострах" на ВТБ. PPF пък купува акциите през 2007 г. от инвеститора Александър Мамут, известен с бизнес отношенията си с Владимир Потанин.

Милиардерът вече има опит в медийния бизнес. Той участва в купуването и преструктурирането на най-голямата чешка частна телевизия - Nova. Тя е продадена за много пари и с огромна печалба на американската компания СМЕ - сегашния собственик на българската bTV.

Фондът на Келнер притежава и чешките активи на оператора Telefonica O2.

Келнер е близък до чешкия президент Милош Земан и дори се смята, че има пръст в преизбирането му. Предполага се че фондът му, който има значителни бизнес интереси в Китай, стои зад организирането на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Прага, по време на което PPF подписа сделката за продажба на операциите си в Хонконг.

Сред най-големите скандали в Чехия, свързвани с името на Келнер, е посещението на Земан в Пекин, когато те се връщат в Прага заедно на борда на частния самолет на Келнер, за да може президентът да пристигне навреме за официалната церемония по случай националния празник на Чехия на 28 октомври, разказва чешкият журналист Ян Клесла пред „Капитал”. В Чехия имало шега, че всъщност президентът Земан е отишъл с Келнер на официално посещение в Китай, а не обратното.

Милиардерът е известен с това, че ревниво пази личния си живот. През последните пет години не е давал нито едно интервю и няма негови снимки с изключение на няколкото, направени при редките му публични изяви, които са с недобро качество, както и официалните портрети от годишните доклади на компанията му.

Петър Келнер е роден на 20 май 1964 г. в Ческа Липа, Чехословакия. През 1986 г. завършва Висшето училище по икономика в Прага по специалността „Икономика на промишлеността“.

Заедно с жена си Рената Келнер учредява Благотворителната фондация на семейство Келнер (The Kellner Family Foundation), която поддържа проекти в областите на образованието и науката.

Според публикация на британския таблоид The Sun Келнер е приятел на руския олигарх Роман Абрамович и е чест гост на стадиона на "Челси", който е притежаван от Абрамович. В материала се предполага, че Келнер е бил един от потенциалните купувачи на лондонския клуб.