Повече от 20 треньори, работещи с френската федерация по фигурно пързаляне или нейните клубове, бяха разкрити и наказани след разследване на обвинения в сексуални посегателства, тормоз или насилие.

Разследването е започнало през февруари по искане на спортното министерство, след като 10-кратната френска шампионка Сара Абитбол публикува в своя книга, че е била изнасилена от треньора по фигурно пързаляне Жил Бейер през перидоа 1990 - 1992, когато е била тийнейджър. Разкритията й доведоха до оставката на дългогодишния президент нафренската федерация по фигурно пързаляне Дидие Гайаге.

Вследствие на обвиненията на Абитбол, много състезатели осъдиха предполагаемото сексуално насилие от треньори за период от 30 години, съобщава френското министерство на спорта цитирани от Спортал.

След като проведе изслушвания и анализира показанията на спортистите, проучването установи: 12 треньори са обвинени в тормоз или сексуално посегателство, включително трима, осъдени на затвор. Освен това има седем случая на физическо или вербално насилие, докато два други случая са свързани с треньори, починали преди края на съдебното производство.

"Обемът на разкритите случаи е показателен за практиките и поведението на поколения треньори", казаха от министерството.

Разследването също разкрива "истински проблем с алкохола" сред някои специалисти.

Прокуратурата в Париж откри криминално разследване, след като Абитбол обвини Бейер. Според спортното министерство, един треньор е арестуван през февруари, докато други петима са били наказани през април.