Наскоро СЗО съобщи, че наблюдава нова разновидност на коронавируса - варианта "Мю". Макар и непълна, в специализираните издания вече излиза информация, която е определяна като "притеснителна".

Медици и други експерти са обезпокоени от факта, че "Мю", познат още като B.1.621, може да бъде "силно устойчив" на антитела, тоест не е ясно дали COVID ваксините изобщо ще бъдат защита. Твърди се, че новооткритият вариант предизвика сериозна и тежко протичаща инфекция.

Британски учени пишат, че при сравняване на различни протеини с шипове SARS-CoV-2, тези, открити в "Мю", са били по-устойчиви на неутрализация в лабораторно направени проби на антитела срещу COVID, отколкото всички други познати досега варианти, включително и "Делта", доминиращ в момента във Великобритания.

Дни по-рано български медик - ръководителят на Първа клиника по инфекциозни болести на ВМА проф. Камен Плочев, заяви в телевизионно интервю, че "новият вариант протича сравнително тежко и сегашните ваксини не му действат".

До момента официалните данни сочат, че COVID вариантът още не върлува из България. Ето още няколко факта за него, които е добре да знаем.

Произход и разпространение

За първи път открит в Колумбия през януари 2021 г., вариантът досега е бил засечен в около 39 държави.

"Открихме го през май и в Еквадор. Той привлече вниманието ни, тъй като има няколко мутации, сходни с тези на другите COVID разновидности", казва пред BBC Science Focus д-р Паул Карденас, специалист по инфекциозни заболявания.

До момента "Мю" е открит в около 39 страни, включително Перу, Уругвай, Боливия, Парагвай, Великобритания, малки огнища е имало и в Испания, Франция и Флорида, САЩ. Турция и Гърция също съобщиха за наличие на варианта макар и само за 1-2 случая.

Световната здравна организация го наблюдава заради характеристиките му на по-тежко протичане, преминаване през имунната защита, трудно лечение с медикаменти, както и бързо клъстерно разпространение, което може да застраши здравето на хората в световен мащаб.

Симптоми

Според медиците "Мю" се характеризира с висока температура, която е очевидна и без мерене с термометър.

Освен това заразените с този вариант имат продължителна кашлица. Тя може да се проявява като пристъп в рамките на час или няколко пъти (няколко пристъпа) за 24 часа. Ако болният е асматик или има хронична кашлица поради друга причина, кашлицата може да създаде сериозни проблеми, включително внезапен задух.

За разлика от "Делта" тази разновидност връща познатия симптом от началото на пандемията - загуба или промяна в мириса и/или вкуса.

Ефективност на COVID ваксините

Все още няма категорични доказателства, че "Мю" ще успява да заобиколи познатите ваксини срещу коронавируса, за съжаление обаче над 90% от изследванията на мутацията показват точно това.

Лабораторното проучване на експерти в Рим тества ефективността на ваксината BioNTech-Pfizer срещу варианта Mu и установява, че "въпреки няколко мутации в протеина, SARS-CoV-2 B.1.621 се неутрализира от ваксината. Те отбелязват обаче, че неутрализацията, макар и ефективна, е по-ниска от тази при други варианти на коронавирус.

Въпреки това обаче проучване, публикувано в The Lancet Infectious Diseases на 13 август 2021 г., показва, че вариантът има "два случая на потенциално заобикаляне на ваксина", пише "дир".

Установено е също, че "Мю" има същата мутация на шип, която е свързана с отслабен отговор на ваксината в "Бета" варианта.

Именно за това учените определят разновидността като обезпокоителна.

СЗО заявява също, че предварителните доказателства показват, че вариантът може частично да избегне антителата, които получаваме от ваксинацията.

Има ли място за паника

До момента учените са категорични, че паника няма, защото "Мю" не може да надмине по разпространение "Делта", но това е само засега.

Предстои да бъдат изведени категорични доказателства от изследванията на специалистите дали този вариант ще заобикаля ваксините.

Лекарите съветват да спазваме противоепидемичните мерки и да помним, че е добре да се ваксинираме, но защитата на ваксините не е доживотна.