Ваксините за COVID-19 ще останат в дългосрочен план и биха могли да станат част от годишната гама подсилващи инжекции, прогнозираха водещи производители на ваксини.

Производителите на mRNA ваксини Moderna и Pfizer работят по нови версии на своите ваксини, насочени към справяне с варианта Омикрон.

По време на изказване на Световния икономически форум (WEF) в понеделник главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел заяви, че компанията му планира да предложи сезонна подсилваща инжекция, която да покрива COVID-19, както и други респираторни заболявания като грип и респираторен синцитиален вирус (RSV).

"Нашата цел е да можем да предлагаме една годишна бустерна доза, за да нямаме проблеми със спазването на изискванията, когато хората не искат да си правят по две-три инжекции през зимата", каза Бан, цитиран от Евронюз.

Запитан кога може да бъде наличен бустерът за COVID, грип и RSV, той отговори, че "в най-добрия случай това би било през есента на 2023 г.".

Но Бансел също така предположи, че въпросът за неравнопоставеността на ваксините може да продължи, като каза за очакваното въвеждане на комбинирания бустер през 2023 г: "Не мисля, че това ще се случи във всяка държава".

Също в понеделник главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла предположи, че настоящата вълна на Омикрон може да е последната от пандемията от COVID-19, която да изисква ограничения в работата и социалния живот.

"Най-вероятният сценарий е, че вирусът ще продължи да циркулира в продължение на няколко години. Това е вирус, който се е разпространил в целия свят и е много трудно да се отървем от него", каза той. "Но смятам, че с инструментите, които науката ни е предоставила, тази вълна ще бъде последната, която ще донесе със себе си този вид ограничения".

В коментар пред френския телевизионен оператор BFM Бурла повтори мнението на ръководителя на Moderna Бансел: „ежегодните ваксинации срещу COVID-19 ще бъдат факт години наред“.

"За мен важното е трите дози да се превърнат в пълна ваксинация, последвана от годишна доза, с изключение на имунокомпрометираните хора, които биха могли да получават бустер на всеки четири месеца", каза той.