Хиляди са по улиците на американския град Минеаполис, като в южната му част ситуацията е неконтролируема. Протестиращите срещу смъртта на 46-годишния тъмнокож мъж Джордж Флойд палят супермаркети и други обществени сгради в столица на а Минесота. Полиция е изградила плътен кордон към другата част на града, като недопускат метежниците да преминат.

По-рано се стигна до сериозни сблъсъци между полицията и протестиращите. Полицията използва сълзотворен газ, а протестиращите хвърлиха камъни и шареха с графити полицейските коли. Видео от смъртта показва 46-годишният Джордж Флойд, стенещ „Не мога да дишам“, докато полицай е поставил коляно върху врата му.

Според полицията му било наредено да се отдалечи от превозното средство, но той оказал съпротива. В изявление на полицията се казва: "Служители успели да поставят белезници на заподозрения и отбелязали, че изглежда е изтърпял медицинско страдание." Видеото, направено на местопроизшествието, не показва как започва конфронтацията.

На него се вижда бял полицай, използващ коляното си, натискайки врата на Флойд, за да го прикове към земята. Флойд стене „Моля ви, не мога да дишам“ и „Не ме убивайте“, докато очевидци настояват полицаите да го пуснат.

Флойд престава да се движи. Пристига линейка, която да го откара в болница, където по-късно той почина

Кметът Джейкъб Фрей заяви: "Да си черен в Америка не трябва да бъде смъртна присъда. Пет минути гледахме как бял полицай притиска с коляно в шията чернокож мъж. В продължение на пет минути. Когато чуеш някой да вика за помощ, се предполага, че ще помогнеш. "

ФБР разследва инцидента и ще представи своите заключения пред прокурора на щата Минесота за възможни федерални обвинения.

Сенаторът от Минесота Ейми Клобучар призова за сериозно независимо разследване. Имаше призиви полицаите да бъдат обвинени в убийство.

В ръководството на полицията в Минесота се посочва, че служителите, са обучени как да притискат врата, без да оказват директен натиск върху дихателните пътища, могат да използват коляно в рамките на политиката за използване на сила. Това се разглежда като вариант без смъртоносна сила.