Испания предприе крути мерки за овладяване на пандемията от коронавирус, която избухва с нова сила и принуди редица европейски страни даизвадят страната от безопасния списък за туризъм. Властите в Барселона забраниха от традиционното събиране в летните вечери предимно на млади хора на открито, като нарушителите са заплашени с глоби до 15 хиляди евро. Мярката важи за цяла Каталуня. Забранява се също споделената консумация на алкохолни напитки на улиците и на обществени места. Глобите за нарушителите започват от 3000 евро. Каталуня е най-тежко засегнатият от пандемията район на Испания - 75 613 случая на заразени, от които 10 134 само през последните две седмици. От петък са затворени нощните клубове, а барове и ресторанти нямат право да работят след полунощ.

Властите в Мадрид пък въведоха задължително и повсеместно носене на защитни маски. Баровете трябва да затварят не по-късно от 1 часа през нощта, а събиранията на открити ресторанти не бива да надхвърлят 10 души. Също 10 души е и препоръчителната, но не задължителна, бройка за домашни събирания. Предвижда се да бъдат засилени и проверките на летище "Барахас" в испанската столица.

Въпреки, че Великобритания извади Испания от безопасния списък и наложи 14-дневна карантина на завръщащите се оттам, редица английски туристи продължават да пътуват в южната европейска страна за лятната си почивка. Мотивът им е, че Испания се справя по-добре с пандемията, отколкото родината им и че там те ще се чувстват на по-безопасно място. Испанските власти пък призоваха страните да извадят от карантинния списък Канарските и Балеарските острови, където размерите на пандемията са много по-малки от Каталуня и здруги части на Испания.