Смъртта няма календар, не чака и покана. Смъртта не приема подкупи, не отлага и винаги взима онова, за което е дошла - живота ти. Малцина са успели да измамят Смъртта в собствената й игра, но историята се радва и на такива късметлии.

Името му е Бусон Калуа и е родом от Република Малави в Югоизточна Африка. През 1992 година получава присъда - смърт чрез обесване, която по думите му била в резултат на завистливи съседи, които допринесли за признаването му за виновен. Бусон обаче успява да се отърве от смъртното наказание – цели три пъти.

Причината за това е много проста - работното време на човека, отговорен за изпълнението на присъдата, приключвало точно в момента, в който Бусон трябвало да се качи на бесилото. И така на три пъти, докато накрая смъртната присъда като наказание била отменена в Малави и Смъртта трябвало да си тръгне, с подвита опашка, за пореден път.

Бусон Калуа израства в малко селце в южната част на страната. Работи известно време в Йоханесбург и след като печели достатъчно пари се връща обратно в Африка и си купува земя. Наема петима души, които да обработват реколтата. Човек би си помислил, че ето тук животът му ще тръгне нагоре и Бусон ще бъде един щастлив мъж. Не се случва така.

Един от съседите на малавиецът напада работник от нивата му. Мъжът получава сериозни травми и не може да ходи сам. Някой трябвало да го носи. И така в един злощастен ден, след проливен дъжд в района, Бусон помогнал на своя работник да слезе по стълбите.

Стъпалата обаче били мокри и хлъзгави и неволно Бусон изпуснал фатално своя работник. Мъжът починал по-късно в болницата. Тогава 40-годишният мъж е обвинен в убийство, а по време на съдебния процес съседите на Бусон свидетелстват срещу него и така мъжът е осъден на смърт.

67-годишният сега вече мъж си спомня как е чакал реда си пред "убийствената машина". По онова време един единствен човек изпълнявал смъртното наказание в Южна Африка и му се налагало да пътува между държавите в региона през няколко месеца.

"Ти си 21-ви в списъка. Екзекуцията ще започне в 13:00 ч. Започвай да се молиш", казал един от пазачите в затвора, предават от BBC.

Изпълнението на смъртните присъди в онзи ден приключило в 15:00 часа, но в списъка все още имало хора, които не стигнали до бесилото. Останали трима. Един от тях бил Бусон, който трябвало да изчака завръщането на палача няколко месеца по-късно.

Ситуацията се повторила още два пъти, защото Бусон имал щастието да е сред последните в списъка. Последният път екзекуторът успял да свърши почти цялата си работа, останал само Бусон. Съдбата явно има други планове за него и макар и да прави два опита за самоубийство, малавиецът оцелява.

В онзи период идва краят на тоталитарния режим на Хейстингс Банда, което действа от 1964 година. След като многопартийното управление било прието и режимът паднал, смъртните присъди в страна спрели да се изпълняват. Макар и още да фигурират в законодателството като наказания, никой президент, застанал на чело на държавата, не е подписал такава от 25 години насам.

И така Бусон бил преместен в друг затвор, където си помислил, че ще прекара остатъка от целия си живот. Отдал цялото си свободно време на образователната програма в институцията - учил и преподавал. Но никога не предположил, че ще бъде пуснат на свобода. И тогава дошла 2007 година, когато един случай се превърнал в исторически.

Наркозависим мъж признал за убийството на доведения си син и съответно бил осъден на смърт. Мъжът решил да обжалва присъдата си, защото имал сериозни психически проблеми. Доводите на юристите били, че осъденият не е имал справедлив процес, не е имал право на защита от "нехуманните и деградиращи практики", които били напълно гарантирани от конституцията на страната. Съдът се съгласил.

Това означавало само едно нещо - съдът трябвало много ясно да определи различни наказания, за различните степени на вина при убийство и така всички дела подлежали на преразглеждане. Така на свобода били пуснати 139 души от общо 170. Бусон бил един от тях.

Сега мъжът живее във фермата си сам. Жена му починала докато Бусон лежал зад решетките, а шестте му деца поели по пътя си и напуснали страната. Въпреки това, мъжът, измамил смъртта, е щастлив.

Превод и редакция TrafficNews.bg