Заразените с коронавирус в Англия в момента вероятно са около 222 000 души. Това показа масовото тестване, извършено от правителството. Били са проверени 10 000 души от различни домакинства на случаен принцип, като 33 от тях са дали положителни проби за вируса. Средностатистически това прави един заразен на всеки 370 души или 0.27 процента от населението. Проучването предполага, че 148 000 жители на страната са били носители на вируса в периода от 27 април до 10 май. През този период официално диагностицираните са 66 343 човека. Установено е също, че заразата е 6 пъти по-висока сред здравните работници, отколкото сред обикновеното население - 1.33 процента.

33-мата, дали положителни проби, са от различни домакинства и нямат връзка помежду си. Изследването показва, че те или живеят сами и нямат много контакти, или са съумели да не заразят близките си. Не е ясно дали са имали симптоми и са предполагали, че са болни към момента на тестването. Домакинствата, от които са, ще бъдат тествани отново, за да се установи евентуална зараза. В проучването са били включени общо 5 276 домакинства, като в предстоящите седмици целта е да бъдат обхванати 10 000 домакинства. Установените със зараза са сравнително равномерно разпределени по вързаст.

Според изчисленията 29 процента от населението са минали през вируса до 19 април - само 10 дни след пика на смъртните случаи. Това потвърждава, че болшинството от заболелите са имали съвсем леки или никакви симптоми. Изследването показва, че действителната зараза е около 200 пъти по-висока от официално обявените до момента 233 151 положителни случая. И че около една четвърт от цялото население на Англия вероятно има изграден имунитет, което е светлина в тунела.