Индонезийските власти издирват над 250 затворници, избягали от затвор в провинция Западна Папуа, предаде БГНЕС. Масовото бягство от затвора се случи в понеделник, когато протестиращи излязоха на улиците в няколко града, блокирайки пътища и подпалвайки сгради, включително и затвора.

Безредиците бяха предизвикани от задържането на папуаски студенти в град Сурабая заради обвинения, че са се отнесли с неуважение към индонезийското знаме.

Полицейски подкрепления бяха изпратени в Папуа още преди планираните протести. Хиляди папуаси излязоха по улиците на градове, включително Соронг, Маноквари и Джаяпура.

"Затворът в Соронг беше подпален, а по затворниците бяха хвърляни камъни. 258 затворници избягаха и само петима от тях се върнаха до тази сутрин", заяви говорителят на правосъдното министерство Марлиен Ланде и уточни, че няколко охранители и служители са ранени, докато са се опитвали да спрат бягството.

Папуа е бивша холандска колония. Тя се обяви за независима през 1961 г., но по-голямата й западна съседка по-късно пое контрол върху нея. Сепаратистките движения продължават дейността си и до ден днешен и към индонезийските власти се отправят обвинения в нарушаване на човешките права в региона.