Белият дом разкритикува милиардера Илон Мъск за изтрития му пост, в който предприемачът повдигна темата за опитите за убийство на Доналд Тръмп. Той попита защо кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп вече е бил изправен пред два опита за убийство, докато сегашният лидер на Белия дом Джо Байдън и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис не са били изправени пред подобни атаки. 

„И никой дори не се опитва да убие Байдън/Камала“, написа Мъск, цитиран от Axios.

Първоначално той отказа да изтрие публикацията в отговор на исканията, които потребителите написаха под съобщението му. Мъск обясни, че „никой дори не е опитвал и никой няма да го направи“. Въпреки това, след редица други искания, Мъск реши да изтрие публикацията, признавайки, че това е шега: "Това е честно. Не искам да се държа като тях, дори на шега."

Белият дом бързо реагира на ситуацията. Прессекретарят Андрю Бейтс припомни, че Байдън и Харис веднага след новината за покушението срещу Тръмп са казали, че насилието, особено политическото, не трябва да има в Съединените щати. Той добави, че подобни изказвания са безотговорни.

"Насилието трябва само да се осъжда, а не да се насърчава или осмива. Подобна реторика е безотговорна", каза Бейтс.

Припомняме, че на 15 септември се стреля близо до Доналд Тръмп във Флорида. Заподозреният за нападението е 58-годишният Райън Рут, който беше задържан от тайните служби на САЩ след неуспешен опит за бягство.