Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че всичките му коментари за войната между Украйна и Русия са били внимателно обмислени и че стои зад всичко, което е казал по-рано тази седмица, включително за възможността да бъдат изпратени войници от западни държави.

"Това са достатъчно сериозни неща - всяка дума, която казвам за това, е претеглена, внимателно обмислена и премерена", заяви лаконично Макрон днес, без да задълбочава коментара си, предаде Франс прес.

В понеделник Макрон каза, че "всичко, което е необходимо", трябва да бъде направено, за да се гарантира поражението на Русия след нахлуването й в Украйна, което разтревожи мнозинството европейски съюзници, включително Германия, напомня Франс прес.

След конференция на европейските лидери в началото на седмицата френският президент каза, че макар да няма "консенсус" относно изпращането на западни сухопътни войски в Украйна, "нищо не трябва да се изключва".

Повечето от европейските съюзници на Макрон обаче заявиха, че няма да изпратят войски в Украйна, докато френски официални лица настояха, че подобни сили могат да бъдат изпратени за подкрепа на операции като разминиране, вместо да се бият с руските сили.

В очевиден отговор на изявлението на Макрон руският президент Владимир Путин каза в днешното си обръщение пред двете камари на руския парламент, че "ние също имаме оръжия, които могат да поразят цели на тяхна територия" и предупреди за "реален" риск от ядрена война.

Макрон не изключва изпращането на европейски войски в Украйна

След изказването на Макрон: Няколко държави обявиха, че няма да изпращат сухопътни сили в УкрайнаКремъл предупреди за конфликт с НАТО

Външният министър на Франция разясни изказването на Макрон за изпращане на войски в УкрайнаНАТО няма намерение да влиза пряко във войната в Украйна

НАТО няма планове да изпраща войски в Украйна

Денков: Български войски няма да отидат в УкрайнаПо думите му ротацията ще е успешна

ЕК: Няма решение за изпращане на войски в Украйна