Фалшиви информации за смъртта на водача на ИДИЛ Абу Бакар ал-Багдади се разпростират, докато терористичната група продължава битките си за запазване на позиции в Сирия и Ирак.

Медиите в Иран, Ирак, Русия и Турция изглежда са били подведени от дигитално преработена снимка, водеща се за изявление от т.нар. Ислямска държава.

Предполагаемото съобщение гласяло:” Абу Бакар ал-Багдади е убит след масирани въздушни нападения в Рака на петия ден от Рамадан(10 юни).”

Новината се разпространи из целия свят – Индия, Обединеното Кралство и навсякъде другаде, но беше бързо дискредитирана, докато противоречиви източници твърдели, че е ранен от въздушен удар в конвоя си в Ирак.

Няма изявление от информационната агенция на ИДИЛ за поемане на отговорност относно трагедията в Орландо и намушкването в Париж.

Новинарските бюлетини от радиото на Ислямска държава също не съобщават за въздушно нападение по адрес на самопровъзгласилия се „халиф”.

Имало е няколко случая на фалшива информация относно смъртта на Абу Бакар в миналото, въпреки че е било съобщено, че е тежко ранен след въздушни атаки миналата година.

Говорителят на Американското Централно Командване, който координира въздушните действия в Ирак и Сирия, все още не е отговорил на запитването на „Индипендънт” за коментар по случая.

ИДИЛ понастоящем са изправени пред настъпление от страна на бунтовниците и сирийската армия в близост до столицата на групировката Рака и се борят да удържат иракския град Фалуджа, както и Либийската крепост Сирте.

Още новини ТУК

Превод: TrafficNews.bg